„4K” egy formátum, egy felbontás és egy marketing kifejezés egyszerre, amely funkciók garmadáját fedi le. A „4K” továbbá az új konzolháború részét is képzi, a legmenőbb dolog a televíziók esetében, valamint a havi internetezési adatkorlátaid legnagyobb ellensége.

Ahhoz képest, hogy egy olyan technológiáról van szó, amely a (kép)tisztaságról és az élességről szól, maga a téma igencsak ködös és zavaros tud lenni. Most megpróbáljuk megválaszolni a leggyakoribb 4K-val kapcsolatos kérdéseket, átfogó képet adva róla, valamint arról, hogy mit is jelent a gamerek számára.

 

Mi is az a 4K?

A legelterjedtebb értelmezés szerint a kifejezés a 3840 x 2160-as felbontásra utal (amelyet sokan 2160p-nek rövidítenek), azonban ez valójában az Ultra HD-hoz áll közelebb. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért hívjuk 4K-nak, ha egyik szám sem 4000 benne? Nos, a mozik valamivel szélesebb digitális felbontása 4096 x 2160, a kifejezés pedig innen ered. A fogyasztói eszközök által használt felbontás kisebb, annak érdekében, hogy megfeleljen a nagy felbontású televízióknál használatos, 16:9-es szélesvásznú megjelenítésnek.
Ez a felbontás-páros ugyebár többszöröse a „Full HD”-nak, avagy 1080p-nek: ez azt eredményezi, hogy egy pixel egy 1080p-s televízión négy pixelnek felel meg egy 4K tv-n.
Nézd meg >>>>>>